Blokarten, ook wel bekend als strandzeilen, is een opwindende sport die zeilliefhebbers en avonturiers de mogelijkheid biedt om de sensatie van zeilen te ervaren zónder het water op te gaan. Met behulp van een speciaal ontworpen voertuig dat lijkt op een kleine zeilboot op wielen, kunnen enthousiastelingen met hoge snelheden over het strand racen, terwijl ze genieten van de wind in hun zeilen en de opwinding van snelheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op blokarten, de geschiedenis ervan, de basisprincipes en waarom het een must-try activiteit is voor avontuurlijke zielen.

Geschiedenis van Blokarten:
Blokarten vindt zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland, waar het in de jaren negentig werd ontwikkeld door Paul Beckett en Geoff Senior. Ze waren op zoek naar een manier om de sensatie van zeilen te ervaren op het strand, zonder afhankelijk te zijn van water en bootlanceringen. Ze ontwikkelden een speciaal voertuig dat bestaat uit een driewielig chassis met een mast en een zeil erop gemonteerd. Het ontwerp maakte gebruik van technieken uit het windsurfen en zeilen om de bestuurder in staat te stellen snelheden tot wel 100 km/u te bereiken.

Hoe werkt Blokarten?
Blokarten is relatief eenvoudig te leren, zelfs voor beginners zonder eerdere zeilervaring. Het voertuig, ook wel bekend als een blokart, heeft een bestuurdersstoel, een stuur en een zeil. Het werkt op dezelfde principes als zeilen op het water, waarbij de windkracht wordt gebruikt om het voertuig voort te stuwen.

De basisprincipes van blokarten zijn als volgt:
Het opzetten: De blokart wordt geassembleerd door de mast in het chassis te plaatsen en het zeil vast te maken.
Sturen: Door het stuur naar links of rechts te bewegen, kan de bestuurder de richting van de blokart veranderen.
Het zeil bedienen: Door het zeiltouw (de schoot) aan te trekken, kan de bestuurder de snelheid controleren. Een strak zeil zorgt voor meer snelheid, terwijl een losser zeil de snelheid vermindert.
De wind benutten: De bestuurder moet leren hoe hij de wind optimaal kan benutten door de juiste hoek van het zeil ten opzichte van de windrichting te kiezen.

Waarom Blokarten proberen?

  1. Adrenalinekick: Blokarten biedt een ongelooflijke adrenalinekick terwijl je met hoge snelheden over het strand racet. De sensatie van de wind in je gezicht en met snelheid over het strand razen zorgt voor een opwindende ervaring.
  2. Toegankelijkheid: In tegenstelling tot traditioneel zeilen is blokarten relatief eenvoudig te leren en vereist het geen dure boot of wateromgeving. Zolang je een groot en open strand hebt met voldoende wind, kun je blokarten ervaren. IJmuiderslag – onze hoofdlocatie – is hier uitermate geschikt voor.
  3. Familie- en groepsactiviteit: Blokarten is een geweldige activiteit om te delen met vrienden en familie of met het bedrijf. Of je nu een groep vrienden hebt die op zoek zijn naar een opwindende ervaring of een bedrijfsuitje of familie-uitje wilt organiseren, blokarten biedt plezier en spanning voor iedereen. Jonge deelnemers? Vraag naar onze duokarts voor blokarten (meerijden in zijspan) vanaf 3 jaar.
  4. Natuurbeleving: Terwijl je over het strand zeilt, kun je genieten van de prachtige omgeving en de geluiden van de oceaan. Het is een geweldige manier om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en te genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen.

Conclusie:
Blokarten is een opwindende sport die zeilliefhebbers en avonturiers de mogelijkheid biedt om de sensatie van zeilen op het land te ervaren. Met hoge snelheden over het strand racen, de wind in je zeilen voelen en de spanning van snelheid ervaren, maakt blokarten tot een must-try activiteit voor iedereen die op zoek is naar avontuur. Of je nu een beginner bent zonder zeilervaring of een ervaren zeiler, blokarten biedt plezier, opwinding en een unieke manier om de natuurlijke omgeving te verkennen. Dus waar wacht je nog op? Check onze beschikbaarheid online en plan jou uitje in binnen een paar minuten.